натурални плодови оцети Лидия - Натурален ябълков оцет, био ябълков оцет, оцет от гожди бери, други плодови оцети

За „Органик БГ“ ЕООД – Ябълков Оцет Лидия

Уникалният оцет от лечебния плод е разработен от Лидия и Ивайло Заркови – собственици на малка фабрика за натурални оцети в Долно Белотинци. Съпрузите са и стопани, и работници, снабдители и търговски агенти на минипредприятието. Но вече имат шест вида биопродукти, зареждат стотици магазини и печелят авторитетни награди с производството си. А в началото всичко тръгнало от една планина непродадени ябълки.

„В Северозападна България попаднахме случайно. Аз съм от София, а Лидия – от Сатовча. Решихме да се заемем със земеделски бизнес, но нямахме земя и търсехме по обяви в пресата. Така се озовахме в този край“, разказва Ивайло Зарков. Семейството купило 100 дка парцел край Долно Белотинци и засадили ябълкова градина. След шест години труд, грижи и близо половин милион лева инвестиции овошките дали добра реколта. Но тогава се оказало, че няма кой да я купи.

Интересът към произведената по неволя продукция обнадеждил препатилите млади производители и те запретнали ръкави, за да развият новия бизнес. Продали ненужната им вече овощната градина, купили сграда в Долно Белотинци и я преоборудвали в малка фабрика за натурален оцет. Всичко в предприятието двамата вършат сами – от закупуването на плодовете, през преработката, до пласирането, рекламата и чистенето на помещенията. Единственото, за което потърсили помощ, е технологията. Свързали се с професорите Елена и Стойчо Карови – национални светила в производството и преработката на биопродукти, и те ги посветили в тайните за превръщането на плодовете в ароматни оцети.

„За съжаление повечето хора у нас смятат, че знаят и могат всичко и се отнасят с пренебрежение към специалистите. А всяка дейност си има своята специфика. Без познаването й си обречен или на неуспех, или на посредственост“, казва Ивайло. След научните консултации фабриката край Монтана сериозно повишила качеството на продукцията си, но и количеството и асортимента на производството. През втората година от Белотинци към пазара поели 2 тона оцет, после три, а миналата година в резервоарите се събрали 5 тона от ароматната течност. След ябълките Заркови се насочили и към преработката на редки и полезни за здравето на хората плодове и билки – арония, малини, шипка и бъз. Суровините купуват само от сертифицирани производители с всички необходими документи. Безбройните административни изисквания обаче изяждат доста от времето и нервите им. Но са категорични, че не могат да си позволят да ги заобикалят, макар че пазарът е залят с продукти без лицензи. Лидия и Ивайло обаче държат всичко в производството им да е в ред и да са сред най-добрите в отрасъла. Пак заради бюрократичните спънки двамата не ползвали за бизнеса си и лев от заеми или европейски проекти. Простират се в инвестициите според джоба си, но не правят компромиси с техника и продукти. За да имат и собствени суровини, неотдавна засадили 5 дка ябълкова градина, а в нея разположили 100 кошера. Така хем пчелите опрашват дърветата, хем получават мед, пчелен прашец и клеева тинктура, които регистрирали като хранителни добавки.

„И двамата работим по 10-12 часа, но душата на бизнеса ни е Лидия, тя търси и експериментира рецепти, намира клиенти, поддържа и интернет страницата ни“, признава Ивайло. Сигурно затова всички продукти на семейната фабрика носят името „Лидия”. Миналата година Заркови направили и големия си удар – произвели първия в света оцет от годжи бери. Малките червени плодчета съдържат огромно количество витамин С, още пет други витамина, внушителен набор минерали, аминокиселини и куп други полезни съставки. А според източни мъдреци годжи бери е извор на младостта и дълголетието, поясняват експерти. Срокът на годност на екзотичните плодове обаче е доста кратък, а при изсушаваното им част от свойствата се губят. Производството на натурален оцет от тях дава възможност продуктът да се използва дълго време и с максимална полза за здравето, пояснява Лидия. На Пловдивския панаир миналата есен оцетът от годжи бери на Заркови бил отличен с първа награда за иновации в конкуренция с 56 продукта, разработени от 36 фирми и научни институти. Оригиналната разработка получила и признанието на Асоциацията на шеф-готвачите.

Днес, по-голямата част от производството на оцет се извършва главно с търговска цел и се произвежда от синтетична оцетна киселина. За съжаление, само 10% от производството на  оцет в света са направени чрез  биологичния метод, от които  само малък процент е направен  чрез традиционен бавен процес.
Естественият  процес на ферментация е много дълъг и  много по-трудоемък от съвременните  методи.   Бавният процес произвежда плътен и богат на хранителни вещества оцет .   Вкусът  и ароматът, които характеризират бавно направеният оцет, не могат да бъдат намерени в масово разпространеният оцет .
При избора на Натурален и био ябълков оцет „ЛИДИЯ”,ние гарантираме качеството,както и че купувате нефилтриран,непастьоризиран,ябълков оцет с”майка”
Натуралният ябълков оцет е хранителен продукт,не е лекарствено средство или хранителна добавка.Информацията поместена на този сайт е с образователен характер и е взаимствана от различни източници,няма за цел да диагностицира, лекува или предотвратява което и да е заболяване, нито да замести лекарски съвет.В случай, че страдате от някакво заболяване,и решите да използвате Натурален ябълков оцет за подпомагане на  лечението му, моля обърнете се към лекар. С използването на този сайт Вие декларирате, че разбирате, че ние не носим отговорност за каквито и да е щети или загуби свързани с употребата му за лечение.
Информацията поместена в сайта е взаимствана от книги на Д-р Джарвис,Пол и Патриша Брег,Анастасия Семенова,Академик Болотов,Книгата „Лечебният ябълков оцет“,както и от чужди сайтове.